K E N N E L    N O T I C E

Senaste inläggen

Av Ninna Odehag - 2 oktober 2012 11:51

Barnmat, barnmat, barnmat.... Milton började med smakportioner när han var 4 månader gammal, de första 2 månaderna gick väldigt trögt men sedan verkade han förstå att det faktiskt var gott (och kul att kladda!) - sedan 6 månaders ålder äter han med god aptit, hans favoriträtt är kyckling med grönsaker ("på burk", Semper) och äpple är den bästa desserten.


Vår barnmorska på BVC säger gott att Milton ska ha efterätt efter lunch och middag också, vanligast får han mosad banan vilket också är populärt. Jag är ju själv ett riktigt "allergibarn" och det känns så tråkigt för jag kan varken skala, mosa eller ge Milton äpple eller päron puré! Jag får svårt att andas och utslag på händerna, så skall Mille ha det så för Andreas ge honom. Jag är också väldigt känslig mot rå potatis, det är svårt för mig när jag skall skala den men ofta gör jag det endå - pojken måste ju ha mat!   


De första månaderna så köpte vi Miltons mat i burk format (Semper, Nestle, Hipp mfl.) men till slut blir det helt enkelt för dyrt! Jag testade i början att göra egen mat till honom, men han ratade den helt... men skam den som ger sig! Nu har jag lärt mig att "enklast är godast" och jag gör ganska enkla storkok - och det är toppen tycker Milton!   


Har lärt mig att ris är svårt att lyckas med i barnmat, gjorde ett recept med ris, kyckling och morötter och det blev alldeles för torrt, blev inte bra med en skvätt mjölk eller vatten heller.... men efter att ha läst i alla barnmatsböcker har jag insett att man ska ha ett speciellt sorts ris - så jag får testa igen. Potatis är suveränt ihop med allt och gör barnmaten krämig och go.




Frukter & desserter


Bär av alla dess slag är lätt att förvara i frysen, ta fram några stycken och låt stå ett tag så de inte är helt frysta. Hallon, blåbär, björnbär eller varför inte bär-mix?! Naturell yoghurt med bär i är också smaskens!


Banan, mosa med en gaffel - perfekt och populärt!


Honungsmelon, INTE bra mosat/puréat (blir bara vatten av det) men i bitar att gnaga på - perfekt!   


Apelsin gick inte hem hos Milton, men tillsammans med banan var det gott.


Äpple & Päron, mosa var för sig eller ihop! Lättast med handmixer.


Plommon/katrinplommon, väldigt omtyckt och får fart på magen!



Mat och potatis - *mums*


Fisk minst en gång i veckan! Storkok

400 gram Torskfiléer

3 morötter

4-5 potatisar

1 gul lök


Koka morötter och potatis, fräs den hackade löken i stekpanna.

Koka fisken. När allt känns fördigt - mixa allt i en stor bunke och

fördela i plastburkar (Avent) eller påsar.


Köttfärslimpa alá mix-it Storkok

500 gram nötfärs

4-5 potatisar

1 gul löl


Bryn körrfärsen tillsammans med den hackade löken, koka potatisen.

Mixa ihop allt i en plastbunke och fördela sedan i plastburkar (Avent) eller påsar.


Spaghetti Bolognese Storkok

500 gram nötfärs

1-2 burkar krossade tomater

1 gul löl

Oregano

Tomatpuré


Bryn nötfärsen tillsammans med den hackade löken. Tillsätt krossade tomater, smaksätt med litet tomatpuré samt oregano. Låt koka och puttra ca 30 minuter. Koka spaghetti för 3 vuxna portioner. Skär den färdiga spaghettin i små små bitar, häll sedan ihop köttfärssåsen med den finskurna spaghettin i en plastbunke. Fördela portioner i plastburkar (Avent) eller påsar.




Av Ninna Odehag - 27 september 2012 12:11

Igår morse strax innan klockan 10.00 ringde mamma mig och berättade flera olika saker som Ella hade för sig och det var helt klart valpning på gång! Jag packade ner Milton i vagnen och begav mig i regnrusket hem till mamma och var där runt 10.30 Väl där hade Ella en stor blåsa i vulvan, den tog jag hål på eftersom det var "vattenblåsan" så Ella fick lite hjälp på traven och strax därefter satte det hela igång...



Den första valpen var en tik, hon vägde 223 gram vilket är en mycket bra vikt för en aussie valp. Hon fick heta "Sally", som arbetsnamn tills hon fått sitt riktiga namn av sin nya familj. Som registrerat kommer hon att heta Notice Happy Sally, alla valparna i denna kull är döpta efter olika namn för moonshine (amerikansk hembränd sprit), de olika namnen är alltså olika sorters HB och namnen kommer från förr i tiden när "moonshine" var väldigt stort i USA.



Ett tag senare föddes en hanvalp på 250 gram, precis som tiken var han också röd till färgen - det var väntat att det skulle bli en majoritet på den röda färgen då Bobo som är pappa till valparna nästan bara har rött bakom sig. Den här hanen fick arbetsnamnet Einar (då det var Einar som hade namnsdag denna dag), och registrerat kommer han att heta Notice Jackass Brandy



Milton var med under valpningen och det tog ett tag mellan valparna, han passade på att sova!   

Det tog ett tag innan nästa valp kom, men tillslut så tittade även hon ut! Det var en röd tikvalp, 190 gram och väldigt aktiv! Hon fick arbetsnamnet Mona och registrerat kommer hon att heta Notice Soda Pop Moon



Nästa valp som föddes var ännu en röd hane på 223 gram... han fick Milton döpa och han fick arbetsnamnet "Dada"    registrerat kommer han att heta Notice Yack Yack Bourbon



Sist men inte minst kom ännu en röd hane och han fick arbetsnamnet "Mille", han vägde 244 gram. Alla valparna hade bra vikter och alla är väldigt aktiva. Mille kommer att heta Notice Jump Steady som registrerat. Nu ser vi framemot de kommande 8 veckorna med dessa små pigga varelser, och vi ser fram emot att följa dem under hela deras liv!   



Av Ninna Odehag - 27 september 2012 11:59

I veckan så fick Milton en jätte fin vinteroverall från sin farmor och farfar, den kommer bli perfekt till årets kalla dagar. En mössa med toffs att toppa det hela med, vår lille gunde svan! haha    Han blev så söt! Nu måste vi ta en sväng på stan och hitta skor/kängor, rediga vantar och en "slip-over-hals-värmare" - allt i svart tror jag, annars blir det för mycket olika färger. Men nog kommer han synas i sin fina röda, min favorit färg och Milton passar så bra just i rött!




Av Ninna Odehag - 27 september 2012 11:51

Fy skäms på mig som inte rört Wildes päls sedan utställningen i Eskilstuna 18/8... jag fick en hel del att göra och Wilde blev så fin efteråt! Nu ladddar vi upp inför höstens utställningar i veteranklass   


En "före" bild på Wilde...


Efter rakning...


Efter bad...


Och efteråt, Wilde i sin utställnings kostym   


Av Ninna Odehag - 26 september 2012 20:20

Nu är Milton 9 månader gammal och det är "fullt ös medvetslös" mest hela dagarna med mitt lilla hjärta. Just i samma stund som vi flyttade lärde han sig att krypa och han lär sig snabbt nya saker... roligast just nu är att ställa sig upp mot saker och gå längs med t ex soffan, skostället och spisluckan - inser att jag snart måste införskaffa en lära-gå-vagn åt lille skrutt   



I samband med flytten hittade jag på en CD-skiva med massa låtar från Astrid Lindgrens klassiska berättelser och det är vad vi poppar om dagarna när Milton och jag sitter i hans rum. Han har börjat intressera sig så mycket för böcker och speciellt en bok som han fick i namngivelsepresent: den har lite tjockare sidor och handlar om vilda djur, på varje sida för varje djur spelar boken upp djurets läte och det tycker Milton är väldigt fascinerande   



Nu när vi kommit på plats har jag börjat med allt mitt pysslande igen. Scrapbookingen går av bara farten och jag tror snart jag måste investera i ett nytt album till Milton då det han har är smock-fullt med bilder och sidor. Ovan är en bild på en tavla jag började med för flera månader sidan och den är gjord med oljefärg.... eftersom att oljefärg tar en oändlig tid på sig att torka har jag fått lov att måla i omgångar men snart, snart så! så är den färdig och kan sättas upp i Miltons rum    Jag kan se framför mig att jag kommer skapa många spännande godnatt sagor med hjälp av denna tavla, till Milton, i framtiden.


Min älskade unge som älskar att leka med maten!   

Nu är fem tänder på plats och ännu fler på gång! "det kliiiiar i munnen mamma"



Igår fick vi paket från Lindex med en hel del nya kläder till Milton-bus, och en ny BH till mig (thank god!) - jag har gått runt i amnings- och sport BH:ar sedan Milton föddes och bara deppat ihop att "jag kommer aldrig se ut som förr... suck   " men oh well det får man leva med! Alla mina BH:ar jag hade innan Milton föddes åker raka vägen ner i sopen, för aldrig kommer man väl ha fasta och upp-pumpade tuttar igen... haha... Men en del BH:ar gör underverk och det gjorde denna nya   sååå nöjd!


Milton ligger mellan storlek 80 och 86 just nu, och samtidigt kan jag bli förbannad på hur mycket storlekarna skiljer sig beroende på VART man handlar! Hursomhelst så köper jag allt i storlek 86 just nu men jag vet att byxorna förmodligen kommer vara liiiite för långa, men det är en chansning att beställa online och jag vet att Milton hursomhelst kommer växa i kläderna vilken dag som helst, och barnkläder har en tendens att krympa något i tvätten.


Det fick bli 2 par "joggingbyxor", Ett par randiga mjuka byxor med tillhörande långärmad Mumin T-shirt, en röd Mumin T-shirt och en varmare kofta/tröja nu till hösten - mycket nöjd och tror Milton säger detsamma!   



Live life like there's no tomorrow!   

Av Ninna Odehag - 25 september 2012 19:29


Inledning

En Bedlingtonterrier bör borstas igenom en gång i veckan samt vid behov, det vill säga om hunden dragit med sig t ex små pinnar och mossa i benpälsen efter promenaden - ju tidigare du borstar bort detta, ju lättare blir det att borsta igenom pälsen vid den "riktiga" borstningen varje vecka.


En Bedlington bör få ett ordentligt bad minst en gång i månaden men gärna varannan vecka. Med ordentligt menar jag att hunden skall blåsas torr med fön samtidigt som du borstar hunden, och detta i direkt följd efter badet. Att bada en Bedlington och sedan låta den "själv torka" är en dum idé. Om hunden är något tovig kommer tovorna att "krama ihop sig" och bli ännu svårare att borsta ur, när pälsen väl blivit torr. Däremot är det jätte bra om du borstar igenom hunden precis innan badet, men fortfarande självklart i direkt följd av handdukstorkning, blåsa med handfön + borstning.


En Bedlingtonterrier är byggd på mjuka linjer och detta måste du ha i huvudet hela tiden du klipper din hund. Många kommer med kommentaren och tanken att det kan inte skilja sig mycket från att klippa en Pudel, men det är ett stort fel att tänka så. Bedlingtonterrier är en helt annan ras och Pudel är så långt ifrån en Bedlington du kan komma, det gäller att tänka om och börja på ruta ett. En Bedlington skall klippas för att framhäva dess mjuka linjer, en Pudel klipps mer "kantigt" och med "stopp", bollar och stora höjd skillnader i pälsen.


Ett mycket bra tips: Kamma, kamma, kamma, varje gång du tagit några klipptag med saxen = kamma upp pälsen! och repetera gång på gång. Den hemliga ingrediensen till att få pälsen "slät" och inte hackig är just att kamma en för många gånger.


 


Rakning

Vanligtvis rakar jag mina hundar innan bad, detta eftersom pälsen ändå skall bort och det blir något mindre päls att torka = jag vinner tid på att raka innan jag badar hunden. Vilka skär behöver du? Det är två skär du som Bedlingtonägare bör ha hemma och det är #5F (eller #5, ger samma längd men #5F ger ett något jämnare slutresultat) och #15 (till en hemma hund kan du likaväl ha #10). Till utställningsklippning bör du även införskaffa skäret #40, som även kallas "kirurgskär" då det är ett av de skär som klipper väldigt nära huden.


#15:

Magen rakas mothårs, det är viktigt att inte raka för liten del av magen, du skall raka ganska långt fram på magen men sluta ca 4cm innan revbenens början (där revbenen möts dvs). Du rakar en liten bit ner på lårens insida. Om du rakar för lite på magen kommer detta att synas när hunden sedan står = då kan länden lätt se för kort ut och ser länden för kort ut kan hunden upplevas tjock då detta medför att bröstkorgen blir förlängd.


Hals, kinder och underkäke rakas även det med skär #15 (mothårs). Du rakar från örats övre kant till ögats yttervrå till mungipan. Precis under nosen rakas också för att få fram läpparna något och det ger ett renare uttryck. Hur långt ner på halsen du rakar är mycket individuellt beroende på hur din hund ser ut. Om hunden har en väldigt lång hals brukar jag välja att raka hunden "normalt" långt ner på halsen, ca 5cm ovanför bröstbensknappen. En hund med kort hals brukar jag raka 2-3cm längre ned för att ge halsen ett uttryck att vara längre än vad den i själva verket är.


Till "hemma hundar" använder jag skär #15 alternativt #10 även till öron och svans.


#40:

Öronen rakar jag med detta skär, inför utställning och även till valpar. Personligen tycker jag det är lättare att använda detta skär men man skall vara försiktig med hundar som kan vara något känsliga, en Bedlington som inte är van med detta skär skall man heller inte testa att använda skäret på, då det förmodligen kommer sluta med att hunden kommer klia sig väldigt mycket.


Öronen rakas mothårs och början av toffsen längst ned på örat skall formas som en spets uppåt. Örontoffsen skall i sin helhet gör ett uttryck att vara trekantig. Det finns de som väljer att raka början av toffsen med en rak kant men detta gör att örontoffsen "fladdrar" väldigt mycket när hunden rör sig. Rakas toffsen så att den ger ett uttryck att vara trekantig är den alltså tyngre i botten och fladdrar inte lika mycket när hunden rör sig = hunden håller öronen flat mot kinderna vilket är det korrekta.


På insidan av Bedlingtonterrierns öra skall början av toffsen även rakas som en spets uppåt (lika som på framsidan av örat). Bakom örat brukar jag raka medhårs just då denna sida av örat inte syns framifrån och det är där hunden kommer åt riktigt bra att klia sig. Rakar du medhårs kommer du inte lika nära skinnet och det är mindre risk att hunden kommer klia sig. Raka så mycket som möjligt med maskin i örats ingång och sedan kan du använda piang för att plocka bort resten av håret i öronen.


Med skär #40 rakar jag även svansen (mothårs) och början av svansen skall även den bilda en "spets", då matchar det ihop med öronen och gör även en fin övergång från rygglinjen ut på svansen.


Avsluta rakningen med att raka mellan trampdynorna, detta för att undvika att det skall fastna skräp som t ex tuggummi eller snö mellan tassarna. Dessutom ger det ett väldigt rent och fint uttryck om t ex domaren vid utställning kollar under tassarna vilket händer ofta.


#5F (alternativt #5):

Använder du på hundens skuldror och hals (mothårs). Du börjar genom att sätta din tumme precis ovanför hundens "armbåge" och rakar därifrån rakt uppåt, samma sak på båda sidorna. Sedan gör du bäst i att låta hunden "huka" med huvudet och raka från skuldrorna upp mot huvudet, sluta raka ca 3cm från skallens början. Du rakar även rent på skuldrorna fram till.



Kroppen

I den Amerikanska rasstandarden för Bedlingtonterrier står det att hunden inte skall ha mer en 1 inch (2,5cm) päls någonstans på kroppen och detta är en bra riktlinje. De flesta kammar är ca 2,5cm breda så kammen är ett perfekt verktyg att sätta ner i pälsen för att se att du inte sparat för mycket, eller för lite... I England däremot rakar de hundens kropp och i Sverige skulle jag säga att vi har ett mellanting mellan den Amerikanska och Engelska klippningen - i USA har de lite för mycket päls många gånger och i England sparar de alldeles för lite päls för min smak.


När det kommer till kroppens pälslängd är det mycket individuellt från hund till hund, vad som ser bäst ut. Har du en något tunnare hund skulle jag ha något mer päls, än om jag har en riktigt välkroppad hund = där skulle jag klippa ganska "tight", det vill säga ganska kort på sidorna av kroppen. Överlinjen måste klippas så att den är propitonell i jämförelse med helheten av hunden, det är viktigt att inte lämna för mycket päls, då kommer pälsen att "svaja" när hunden rör på sig, du skall klippa kort nog att överlinjen ändå är formad snyggt (kom ihåg att överlinjen skall se bra ut både när hunden är stilla och när den rör sig). Bedlingtonterriern skall ha en välvd rygg och vanligast är att man förstärker ryggen med klippningen för att verkligen få fram just den välvda rygglingen. Du vill lägga den högsta punkten av rygglinjen precis ovanför det sista revbenet.


När du klipper sidan av kroppen är det bäst att du står framför hunden för att se både bröstkorgen, länden och bakbenet, det gör det lättare för dig att se hur du skall forma pälsen med saxen.


Bröstkorgens sidor skall klippas flata, och lätt rundat längst ned på bröstkorgen för att det snyggt skall gå upp på andra sidan av bröstkorgen, du sparar något mer päls på bröstkorgens underlinje och formar bröstkorgen så som du tycker ser bäst ut. Kom ihåg att inte klippa så bröstkorgen ser för lång ut från sidan, detta kommer få hunden att se tjock ut. Bedlingtonterriern skall ha en midja mellan bröstkorg och bakben, därför är det viktigt att länden är väl synlig och "rent" klippt.


Bakbenen

Bakbenen klipper du bäst genom att stå bakom hunden. Benen skall klippas paralella och det skall vara mer päls på benens utsida än insida. Runt tassarna skall du klippa nära, då får du fram formen på hasen mycket bättre och det ser bättre ut. Du kan hålla hunden i tårna medan du klipper vid trampdynan och upp mot hasen för att klippa så nära som möjligt där. Hasen skall klippas lätt böjd. Ovanför hasen och från rumpan och ner skall pälsen klippas relativt kort för att få fram vinkeln. Lämna inte för mycket päls på framsidan av benet (sett i profil), om du lämnar för mycket päls vid knät kan hunden se ut att ha "hängknän" och det gör inte att hunden ser ut att ha mer vinkel, snarare ser det ut som att hunden har osunda vinklar bak.


När du står bakom hunden och skall klippa benen är det viktigt att du klipper relativt kort på insidan av benen. Ett tips som är väldigt bra att ha i huvudet när du klipper bakbenen: placera benen väldigt nära varandra och klipp sedan kort men paralellt, hunden kommer att stå som om den våra has-trång när du klipper men i själva verkar, när hunden sedan rör på sig, så har du förstärkt hundens bakställ genom att göra att uttryck av att det är riktigt paralellt och kanske t o m lite brett, vilket är positivt i rasen.


Viktigt med både fram och bakben är som jag skrivit tidigare att: kamma, kamma, kamma!


 


Frambenen

När du klipper frambenen är ett tips att ha i huvudet att du aldrig skall lyfta hundens ben. Det bästa resultatet får du genom att låta hunden stå med tassarna i marken och klippa då. Frambenen skall klippas som stuprör och något närmare runt om tassarna. På frambenens baksida, mot tassen och uppåt, vill du forma en liten böj som matchar med böjen på bakhasen. Var noga med övergången från skuldran till frambenets sida, det är viktigt att hunden inte får "utåtstående armbågar" när den rör på sig, du skall alltså klippa relativt kort i övergången.


Huvudet

Kronan på verket är alltid det sista jag klipper. Sidorna av huvudet skall vara raka och klipps ganska kort, men det är samtidigt viktigt att du har i tankarna att det skall bli rakt - men kort! Det kan vara svårt att få till klippningen precis under ögonen, detta då om hunden öppnar sin mun kan det se ut som att man glömt att klippa där. Det bästa tipset där är att: klipp hundens huvud när den har stängd mun! Sidorna skall formas med en lätt böj upp mot "luvan".


Luvans höjd har med smak att göra, vissa klipper en ganska låg luva för att huvudet skall se längre ut, vissa klipper en alldeles för hög luva men detta får huvudet att se kort och tungt ut. Det gäller att hitta balansen och en bra höjd. Luvans höjd skall vara ungefär densamma över hela huvudet men man böjer den något mot nosen och rundar av den mot där skallen möter halsen. Vissa väljer att klippa luvans baksida (där skallen möter halsen) rakt uppåt och andra att runda/böja mer, själv brukar jag göra ett mellanting. Glöm inte att klippa örats kanter, dessa klipper du med saxen mothårs och så nära öronkanten som möjligt.


Av Ninna Odehag - 17 september 2012 12:45

Tänkte bjuda på ett bildspel och lite småtips till dig som Bedlington intresserad, valpköpare, eller kanske hundfrisör eller annan besökare av min blogg. Häromdagen gav jag Juno en ordentlig makeover då det har gått några veckor sedan hundarna fick sin "pälsvårds-attention" pga flytt ... sedan vi flyttat har jag även låtit hundarna rejsa som galningar två gånger varje dag i Äppelparken här i Surahammar, mycket uppskattat av hundarna! men bra skitiga blir dom!


Juno som är en riktig "hemma hund" just nu och inte skall ställas ut inom snar framtid har jag i den enklaste av Bedlington klippningar - jag tycker det är onödigt att ha en Bedlington i utställningsklippning om den ändå inte skall ställas ut, det blir lättare för både dig och hunden att ha den kortklippt - då blir det lättare att sköta pälsvården.


Om  man vill ha sin Bedlington "vardagsklippt" så tycker jag fortfarande att det är jätte viktigt att det ändå SYN ATT DET ÄR EN BEDLINGTON, efter klippning och det som står ut hos rasen är hur pälsen är klippt på huvudet, toffsarna på öronen och den rakade svansen. Det ska synas att det är en Bedlington, för det är ju INTE en Pudel.

Att en Bedlington "inte ser" något med pälsen på huvudet är inte sant, en Bedlington har inte ögonen rakt fram (tätt ihop) som de flesta raser, och man kan alltid klippa en lägre "luva" och runda av den mer på "kanterna", då syns ögonen mer.


Vad behöver du för att klippa din Bedlington i denna frisyr?

1. Handduk

2. Hårfön

3. Karda

4. Kam

6. Sax

7. Anti-stat spray

8. Klippmaskin + skären: #40, #15, #5F

9. Piang för att plocka päls i öronen

10. Klotång



Ett foto av Juno. långhårig och i stort behov av ett bad.

Vanligtvis brukar jag jag raka det som rakas skall innan jag badar hunden men just i detta fall valde jag att bada Juno innan jag rakade henne eftersom hon var så smutsig, skären kan ta mycket stryk om man rakar en riktigt smutsig eller en hund som är lätt fuktig i pälsen.



Jag använder shampoot Espree till mina Bedlingtons och just idag blev det med "plommon" doft, inte min favorit doft av de som finns men den dunken var redan öppnad så därför fick det bli så. Jag föredrar den gröna (Cucumber Melon) i vanliga fall! Men det är bara doften som är olika, själva shampoot fungerar på samma sätt.

När du badar din hund, skölj alltid ut shampoot 1-2 extra gånger för att vara säker på att all shampoo är borta, om det ligger kvar i pälsen och speciellt runt ögon kan det fräta på hundens hud om det får sitta alldeles för länge, så var noga med att skölja ordentligt efter shampoonering.



Fluff hund! Efter bad, torka hunden noga med handduk och just i tassarna brukar det samlas som mest vatten. Jag själv har en så kallad "forced air" hemma som "slungar" bort vattnet ur pälsen (den är som en mycket stark fön med riktigt stark luft som gör att vattnet "blåser bort"), denna använder man efter handdukstorkning för att få pälsen torr snabbt. Men oavsett om man använder forced air eller inte MÅSTE du alltid handföna pälsen direkt efter handdukstorkning (eller forced air) och samtidigt som du använder vanlig hårfön skall du ha karda i andra handen.


Där du blåser med fönen skall du samtidigt borsta med kardan, Bedlingtonterrierns päls måste du karda i små snabba "ryck" uppåt, du kan inte glida över pälsen med kardan som på många andra hundraser. Målet är att få pälsen så rak som möjligt med hjälp av hårfön + karda.


Gör allt på en gång! Många brukar ge hunden en vilopaus under föningen, eller låta den självtorka och föna senare - detta rekommenderar jag INTE - det blir bara svårare för dig, och hunden tror att den är klar och blir besviken när den sedan måste upp på bordet igen. Låter du en Bedlington självtorka kommer du aldrig att få pälsen riktigt rak.


Varför vill man ha pälsen rak? Detta är mycket viktigt hos Bedlingtonterriern när det sedan kommer till att börja klippa hunden. Om hunden är lockig i pälsen så är alltså pälsen "ihop dragen", om du klipper då blir säkert resultatet bra men skulle du bada hunden igen direkt efter och föna ut pälsen rakt så skulle klippningen INTE se bra ut, eftersom pälsen var lockig när du klippte den så kommer pälsen i "rakt format" att se väldigt hackig ut och det kommer vara olika nivåer på pälsen.


Något viktigt att ha i bakhuvudet: börja alltid föna hunden där pälsen är som kortast, för den pälsen blir torr snabbast.



Så här ser mina "hemma hundar" ut till vardags, vilka skär har jag då använt?


#15 till mage, svans, hals+kinder och öron - på samtliga ställen mothårs. Om du vill lämna liiite mer päls på dessa ställen går det lika bra att använda skär #10, nummer #15 och #10 är en ganska liten skillnad på. (För utställningklippning skulle jag dock absolut använda #15.)


#40 mellan trampdynorna för att undvika att massa smuts och annat fastnar där, väldigt praktiskt under vintern då det oftast sätter sig isbitar mellan trampdynorna och hunden kan bli kall om tassarna. Du kan även klippa med sax mellan trampdynorna eller använda skär #15.


#5F har jag använt medhårs på kroppen, benen och halsen. Under sommaren brukar jag använda #7F som tar något mer än #5F, men nu är hösten på ingång så därför valde jag att använda detta skär.


Huvudet har jag klippt för hand, jag har även klippt med sax runt tassarna för att pälsen inte skall se "spretig" ut.


Glöm inte att klippa klorna och plocka bort pälsen i öronen

Som många andra hundraser med hängande öron kan Bedlingtonterriern få en hel del päls i öronen, detta tar du lättast bort med en piang, har du en valp som skall lära sig detta är det lättast att börja med att plocka med fingrarna men kom ihåg att du inte ska "gräva" långt ner i örat med fingrarna, då måste du ha en piang.


Ett tips: Jag klipper mina hundars klor ca var 10 dag, ju oftare man klipper desto mindre måste man klippa - på så sätt är det mindre risk att man klipper för långt! Så klipp hellre ofta och lite, än sällan och för mycket - allt för att undvika att klippa i pulpan.



Presentation


Välkommen till min blogg!
Mitt namn är Ninna och jag bor tillsammans med min fästman Andreas, våran son Milton och våra hundar i Surahammar.

Här kan du läsa om vad vi hittar på om dagarna, tips och annat som rör hundarna och mycket annat!

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards